Met één knopdruk verandert trap in een rolstoellift
Bron: Tubantia
Een trap die met een druk op de knop in een rolstoellift verandert.
Zwembad ’t Timpke wordt er in één klap veel rolstoelgebruikersvriendelijker door.
De Voor-Beltrumse Erica Vriezen tovert aan het eind van het officiële moment een doos Merci-chocolaatjes tevoorschijn voor het zwembadpersoneel. „Merci, dank, dat jullie mij laten meedenken. Ik hoop dat er meer gebruikers komen!”, zegt de zwembadbezoekster richting Timpke-manager Hans Meijerink.
Rolstoelafhankelijk
Erica Vriezen is rolstoelafhankelijk. Ze zwemt elke week op donderdag in ’t Timpke. Dat ze deze woensdag een dag eerder van de partij is, heeft te maken met haar bijzondere rol: als gebruiker neemt ze – letterlijk – de nieuwste voorziening in gebruik waarmee ’t Timpke zich in één klap zeer rolstoelgebruikersvriendelijk maakt.
Ook ’t Timpke-voorzitter Herman Kruijt en sport-wethouder Han Boer zijn van de partij. De gemeente Berkelland ondersteunt het Waarborgfonds Sport, dat het mogelijk maakt om voor investeringen aan sportvoorzieningen een lening af te sluiten. „Indirect staat de gemeente dus garant”, aldus Boer.
Deense vinding
De Flexstep is een Deense uitvinding: een trap die na een druk op de knop in een rolstoellift verandert. Het duurt even, maar werkt fantastisch. Twee knoppen zitten zowel boven als beneden: een met een plaatje van een trap en een met daarop een rolstoel. Deense vinding verandert trap in rolstoellift ‘Robottrap’ maakt ’t Timpke in één klap supertoegankelijk.
Een minuut nadat de lift is verlaten, verandert het geval zich weer terug in een trap. „We moeten zorgen dat het goed schoon is, want wat stof eronder zorgt er anders voor dat ‘ie niet verder naar beneden wil”, geeft ‘warmlopend’ bedrijfsleider Sybern Huizinga aan hoe streng de veiligheidsinstellingen van de Flexstep werken.
Hans Meijerink krijgt de ‘credits’ voor de aanpassingen die ’t Timpke klaarmaken voor de toekomst. Het zwembad annex sporthal wordt momenteel gemoderniseerd. Vandaag gaat het om aanpassingen in het kader van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking, maar vanaf deze maand worden ook verdere stappen gezet om de inrichting op energiegebied te verduurzamen.
Zonnepanelen
Er komen onder andere 500 zonnepanelen op het dak. Een energieslurper als een overdekt bad is daarmee nog niet een, twee drie ‘van het gas af’, verklaren manager Meijerink en Timpke-voorzitter Herman Kruijt. „Dan heb je rond de 1600 panelen nodig, nog los van de apparatuur waarmee we het water verwarmen”, aldus Kruijt.
Ontruiming
Rudi van de Esschert is als adviseur van het Gehandicaptenplatform Berkelland van de partij. Hij onderstreept wat Meijerink en Kruijt namens ’t Timpke verklaren: deze aanpassingen werken niet-stigmatiserend en zijn door de gebruikers zelf te bedienen. Allemaal pluspunten in het kader van waar het VN-verdrag over inclusie van mensen met een beperking om draait: het insluiten in plaats van uitsluiten als het gaat om kunnen meedoen.
Van de Esschert wijst op de rolbaan die naast de trap met Flexstep is aangelegd: „Wie zelfstandig die helling kan nemen, kan daarlangs. En die helling maakt ook in noodgevallen een vlotte en veilige ontruiming mogelijk. Heel goed!”